-
Liofilizat soku z eko buraka kiszonego - probiotyk








Opinie | |
Wysyłka w ciągu | 48 godzin |
Cena przesyłki | 15 |
Dostępność |
|
Waga | 0.15 kg |
Zamówienie telefoniczne: 519077297
Zostaw telefon |
Liofilizat na bazie soku z ekologicznego buraka kiszonego
Unikalnymi gośćmi w naszym sklepie są najwyższej jakości ekologiczne liofilizaty na bazie naturalnych soków. Idealne uzupełnienie zdrowego stylu życia w suplementy diety robione na bazie żywności funkcjonalnej z warzyw i owoców.
Powstają na PODLASIU w ekologicznym certyfikowanym gospodarstwie producenta.
Soki dzięki procesowi liofilizacji:
- zachowują pełnię wartości odżywczych, witamin i minerałów,
- są niezwykle skuteczne i przyswajalne przez organizm- zawierają bioaktywnie czynne związki
- wolne od sztucznych dodatków, konserwantów i GMO.
Wszystko to czyni je idealnym wyborem dla świadomych konsumentów.
Produkty firmy „Sajsad” regulują pracę jelit, tworząc zdrową i pożyteczną florę bakteryjną, a zdrowe jelita to zdrowy organizm.
Wszystkie preparaty marki Sajsad:
- zawierają przeciwutleniacze, wzmacniające system immunologiczny
- posiadają silne działanie antyoksydacyjne,
- regulują przemianę materii oraz poziom glukozy.
- mogą je stosować wegetarianie, weganie, osoby z nietolerancją laktozy, chorujące na cukrzycę, bądź chcące schudnąć lub utrzymać swoją wagę zmniejszając poziom tkanki tłuszczowej w stosunku do tkanki mięśniowej.
- zawierają błonnik z odmiany Gold Milenium, posiada on największą zawartość przeciwutleniaczy ze wszystkich odmian jabłoni.
Błonnik z odmiany Gold Milenium:
● wspomaga detoksykację metali ciężkich i toksyn z organizmu,
● pomaga w zwalczaniu bakterii Escherichia coli i Streptococcus,
● poprzez silne działanie probiotyczne, związki polifenolowe są podnoszone kilkukrotnie, co jest potwierdzone badaniami naukowymi.
Liofilizat na bazie soku z ekologicznego buraka kiszonego
- NATURALNY probiotyk, źródło witamin (PP, B1, B2, A, C, K) oraz związków mineralnych (żelazo, wapń, potas, sód, magnez, miedź, fosfor i mangan)
- wspomaga i reguluje pracę układu krwionośnego, obniża kruchość naczyń,
- odkwasza organizm, oczyszcza krew,
- reguluje przemianę materii (pomaga w wydalaniu kwasu moczowego z organizmu), wspomaga odchudzanie,
- źródło związków polifenolowych i barwników betalainowych o silnych właściwościach antyoksydacyjnych oraz antyrodnikowych,
- podnosi liczbę czerwonych krwinek, zapobiegając anemii
- zawiera bakterie kwasu mlekowego, dzięki czemu wspomaga działanie flory jelitowej
- dzięki zawartości potasu i magnezu burak pełni ważną rolę w zapobieganiu i leczeniu nadciśnienia i innych chorób układu sercowo- naczyniowego
- obniża i reguluje ciśnienie tętnicze, działa przeciwzakrzepowo, zapobiega chorobom serca.
Burak ćwikłowy to bohater niepozorny, a każdy go ma w lodówce, często nie wiedząc, jaki skarb jest w zasięgu ręki. Nasi przodkowie choć nie znali składu chemicznego pokarmów, to w oparciu o obserwację i wiedzę przekazywaną z pokolenia na pokolenia, a także o zgodny z naturą tryb życia, wiedzieli, jakie pokarmy są odżywcze, zdrowe, a nawet mają właściwości lecznicze. Burak, zwany też powszechnie ćwikłą, ma niezwykłe właściwości smakowe, odżywcze i lecznicze.
Sok z buraka jest ceniony za liczne właściwości zdrowotne takie jak:
- łagodzenie objawów menopauzy,
- pobudzanie krążenia,
- wspomaganie wydalania moczu,
- oczyszczanie krwi,
- pomoc w metabolizmie (Z. Zdrojewicz, I. Cendal, M. Powązka, Burak – właściwości prozdrowotne i nie tylko, Borgis Medycyna Rodzinna 3, 2019).
Buraki, choć uważane za pospolite warzywo, są kopalnią wartości odżywczych. Burak to niskokaloryczne warzywo, bogate w witaminy i różnorodne składniki mineralne.
1. Mają działanie koloroterapeutyczne. Kolor wpływa na stan fal mózgowych, a przez to na stan emocji i nastroju. Zielony kolor liści daje wrażenie świeżości i spokoju, zmniejsza napięcie mięśni, obniża ciśnienie krwi, pomaga regulować krążenie. Ciemnoczerwony kolor korzeni zachęca do pozytywnego myślenia i do aktywnego działania, wspiera funkcjonowanie układu odpornościowego, poprawia krążenie.
2. Zawierają ok. 2 g białek, 10 g węglowodanów, 2 g błonnika, witaminę C, kwas foliowy, magnez, potas, wapń i żelazo, witaminy z grupy B, zwłaszcza B6 i B9.
3. Zawarte w soku z buraka polifenole i resweratrol mają działanie antyoksydacyjne.
4. Betaina i betanidyna obecne w buraku, nawet w bardzo małych stężeniach okazały się hamować peroksydację lipidów (ochrona przed zaburzeniami gospodarki tłuszczowej organizmu) oraz rozkład hemu (ochrona czerwonych krwinek), betaina i cholina, biorą udział w naprawie materiału genetycznego (DNA).
5. Zawiera betalainy, które mogą mieć korzystny wpływ na zdrowie serca i obniżenie ciśnienia krwi.
6. Sok z buraka może skutecznie obniżać ciśnienie krwi, dzięki wysokiej zawartości azotanów, które w organizmie przekształcane są w tlenek azotu, rozszerzający naczynia krwionośne.
7. Burak jest jednym z warzyw o największej aktywności antyoksydacyjnej, ponieważ zawierają polifenole (związki o charakterze profilaktycznym i leczniczym), takie jak: antocyjany oraz flawonoidy, którym przypisuje się właściwości przeciwnowotworowe, przeciwutleniające, odmładzające, odkwaszające i oczyszczające organizm.
8. W buraku stwierdza się obecność przeciwutleniających saponin triterpenowych oraz karotenoidów, czyli związków wykazujących właściwości przeciwzapalne i przeciwnowotworowe.
9. Spożycie buraków stymulujące produkcję tlenku azotu przyczynia się do zmniejszenia stresu oksydacyjnego, korzystnie wpływając na funkcje poznawcze, co jest ważne w spowalnianiu procesów starzenia.
(A. J. Webb, N. Patel, S. Loukogeorgakis, M. Okorie, Z. Aboud, S. Misra, R. Rashid, P. Miall, J. Deanfield, N. Benjamin, R. MacAllister, A. J. Hobbs, A. Ahluwalia, Acute Blood Pressure Lowering, Vasoprotective, and Antiplatelet Properties of Dietary Nitrate via Bioconversion to Nitrite, Hypertension 51 (3), 2008)
10. Wykazują zatem właściwości bioprotekcyjne, zatrzymując wzrost i namnażanie się wielu rodzajów bakterii, wirusów oraz drożdżaków czy pleśni.
(B. Sionek, Ocena możliwości produkcji fermentowanego soku z buraka ćwikłowego z dodatkiem szczepów bakterii probiotycznych i potencjalnie probiotycznych rodzaju Lactobacillus. Postępy Techniki Przetwórstwa Spożywczego 2020)
Składniki:
- liofilizowany sok z ekologicznych buraków kiszonych
- mikronizowany błonnik jabłkowy
- celulozowa otoczka kapsułki
Składniki w zalecanej dziennej porcji (2 kapsułki):
- liofilizowany sok z ekologicznych buraków kiszonych 480 mg*
- mikronizowany błonnik jabłkowy 120 mg*
*RWS: dzienna referencyjna wartość spożycia nie została ustalona.
KONTROLA JAKOŚCI
Każda partia jest badana pod względem zawartości: metali ciężkich, pestycydów, związków bioaktywnych, mikro i makroelementów, mikrobiologii, bakterii mlekowych Lactobacilius i innych, które są w symbiozie (objęte patentem).
Wartości odżywcze w 300 mg produktu
Wartość energetyczna 0,029454 kJ / 0,006975 kcal
Tłuszcz 0,000018 mg
Kwasy tłuszczowe nasycone 0,000012 mg
Węglowodany 0,001104 mg
Cukry 0,000114 mg
Błonnik pokarmowy 0,000045 mg
Białko 0,000255 mg
Sól 0,000105 mg
Betaina 0,0405 mg
Betaina Hydrochloride 0,0528 mg
Ostrzeżenie:
Nie stosować w przypadku nadwrażliwości na którykolwiek ze składników. Produkt nie może być stosowany jako substytut (zamiennik) zróżnicowanej diety.
Warunki przechowywania: Przechowywać w sposób niedostępny dla małych dzieci, w suchym miejscu, w temperaturze pokojowej. Chronić przed światłem.
Ilość: 60 kapsułek wegańskich po 300 mg (30 porcji dziennych).
Zalecana porcja do spożycia w ciągu dnia: 2 razy dziennie po 1 kapsułce przed posiłkiem. Nie przekraczać zalecanej porcji do spożycia w ciągu dnia.
Producent: Sajsad Jan Skibicki